Tiramisu

Savoarea tiramisului consta in simplitatea lui. Asta ii este secretul. Pentru mine, povestea tiramisului incepe cu Persida, o prietena draga noua. Imi amintesc ca nu era nimeni care sa faca tiramisu mai bun ca Persida. Ne-am mutat in Anglia si pa pa tiramisu. Intr-o zi mama se trezeste cu o pofta nebuna de tiramisu. Reteta pe care am gasit-o aici a fost o binecuvantare. Cumva, din miile de retete de pe internet am reusit sa o nimeresc fix pe cea pe care (probabil) o folosea si Persida. Henri s-a trezit la 5 dimineata si a mancat jumatate de cutie de tiramisu doar ca sa se asigure ca nu il va deranja nimeni. 

Durata: 1 ora; Portii: Depinde daca prietenii sau familia ta sunt ca Henri, dar ar trebui sa-ti ajunga pentru 8 persoane.

Ingrediente

– 120 g zahar pudra, dar merge si zahar granulat.

– 3-4 oua, depinde de marimea oului

– 750 g mascarpone

– 600 g piscoturi Savionardi

– cafea, in jur de 500 ml

– pudra de cacao

– ciocolata rasa

Optional

– Rom. Nu esente. Rom de baut.

– Amaretto. Doar un strop pentru ca este puternic.

– capsuni, zmeura si alte fructe de padure

Cum il fac?

1. Fa cafeaua tare.

2. Separa albusurile de galbenursuri. Pune albusurile de o parte.

3. Amesteca zaharul cu galbanusurile. Vei obtine o crema groasa si alba.

4. Adauga mascarpone-ul si amesteca mult si bine. Cu cat mai mult, cu atat mai bine. Crema trebuie sa fie puf de lebada. Gusta frecvent pana obtii consistenta pe care o vrei tu.

5. Toarna cafeaua intr-un castronel. Adauga romul, dupa gust. Eu pun in jur de cinci linguri. Pune cateva piscoturi intr-un bol si monteaza o tava pentru blaturi de tort. Asigura-te ca fundul e fixat ca lumea, altfel frigiderul tau se va bucura de un dus cu cafea. Daca nu ai o tava poti folosi si o cutie mare si adanca, care sa aiba capac.

6. Pune tava in fata ta. Aseaza-ti toate componentele (crema mascarpone, piscoturile si cafeaua) la indemana si pregateste-te de ce e mai greu.

7. Inmoaie, pentru cateva secunde, partea cu zahar a unui piscot in cafea. Nu mai mult de cateva secunde ca se rupe. Aseaza piscotul pe fundul tavii. Repeta pana acoperi fundul tavii. Inveleste piscoturile cu o portie generoasa de mascarpone. Fii generos dar nu exagera.

8. Bate albusurile spuma si impatureste-le in restul de mascarpone. Nu amesteca frenetic ca sa nu spargi bulele de aer din albusuri.

9. Repeta pasul 8  pana ramai fara mascarpone.

10. Pudreaza tiramisul cu cacao si ciocolata rasa. Baga-l la rece pentru cel putin 7 ore. Ideal ar fi o noapte. Daca reusesti sa-l tii o zi fara sa fie linsat cu atat mai bine. Plus ca ai avea felicitarile mele.

11. Inainte sa-l servesti, decoreaza-l cu fructe de padure, daca vrei. Taie caspsunile cubulete, feliaza-le, injumatateste-le. Imprastie zmeura neregulat sau creeaza modele complicate. Distreaza-te!

Sfaturi:

– Foloseste mascarpone de la Galbanni. Nu fac reclama la brand dar mascarpone-ul iese mult mai cremos si mai gustos. Totusi va trebui sa amesteci mai mult la ea pentru ca are mai multa grasime.

– De ce rom? Romul da un gust neasteptat tiramisului. Taie crema grea si gustul puternic de cafea iar la sfarsit improspateaza papilele gustative. Gasesti rom la Lidl. Eu folosesc James Cook Black Rum.

– Pachetul de piscoturi de 200g de la Tesco este perfect.

– Nu mai pune si alte dude. Fara frisca, fara smantana, fara esente de vanilie.

image Pasul 3. Crema de galbenusuri si zahar

image  Pasul 4. Mascarpone-ul

image  Pasul 6. Asamblarea

image  Pasul 7. Asezarea piscoturilor

image Pasul 8. Impaturirea albusurilor.

image Pasul 10. Pudrarea tiramisului inainte de hibernare

image  image Dupa 7 ore/ dupa o noapte.  Taierea si ‘degustarea’ tiramisului cu cea mai mare pofta posibila.

image  Motivul pentru care nu reusesc sa postez poze mai frumoase cu felii de tiramisu.

Reclame

Un gând despre “Tiramisu

  1. Foarte frumos comentariu o RETETA ca la carte fara prea multe dute pun unii si cacat de urs in prajitura asta e o porcarie fac si ei reteta va asigur FELICITARI 🌺 🌺 🌺

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s